Muffinki to rodzaj babeczek, które można piec z różnorodnymi dodatkami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Oprócz tego, że stanowią doskonałą przekąskę lub deser do kawy, pięknie prezentują się na stole. Jak urozmaicić tradycyjne muffinki?
Muffinki czekoladowe z cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej
Muffinki czekoladowe to klasyka! Są lekkie, miękkie w środku i odpowiednio słodkie. Aby jeszcze bardziej podkręcić czekoladowy smak babeczek, możemy dodać do ciasta kakao i kawałki czekolady. Muffinki znakomicie smakują z pokrojonymi w kostkę cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej. Proporcje są dowolne, wszystko zależy od tego, jak bardzo czekoladowy smak chcemy uzyskać.
Muffinki z owocami
A może muffinki z owocami? Oprócz czekolady to chyba najczęściej wybierane dodatki. Pięknie prezentują się na babeczkach i dodają im soczystej słodyczy. Bardzo dobrze sprawdzają się borówki, pokrojone w kostkę truskawki, wydrążone wiśnie lub śliwki. Owoce kładziemy na surowej masie, gdy już znajdzie się w foremkach.
Muffinki z bakaliami
Bakalie to bardzo wszechstronny dodatek do wypieków. Najczęściej używamy orzechów, płatków migdałowych, owoców kandyzowanych, rodzynek czy suszonej żurawiny. W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, możemy pokroić bakalie lub dodać je w całości. Można odłożyć część i posiekać. Posypiemy nimi gotowe babeczki udekorowane polewą czekoladową.
Jak jeszcze można podkręcić smak muffinek?
Muffinki nabiorą nowego smaku jeżeli nakłujesz je widelcem w kilku miejscach i nasączysz dowolnym płynem. Znakomicie smakują z odrobiną soku pomarańczowego lub jabłkowego, ostudzonej kawy, gorącego mleka z miodem, kakao lub syropu klonowego. Należy jednak pamiętać, aby dodać tylko odrobinę płynu tuż przed podaniem. W przeciwnym razie wypieki wyjdą zbyt mokre. Na wierzch można położyć bitą śmietanę, polewę czekoladową, roztopioną białą czekoladę lub krem z serka mascarpone z cukrem pudrem. Mamy ogromne pole do popisu, a wszystko zależy od naszego gustu i wyczucia smaku.