Nie każdy wie jak przygotowywać odpowiednie obiadki dla dzieci w domu. Oczywistym jest, że małe dzieci nie mogą stosować takiej samej diety jak dorośli. Kluczowym aspektem przy doborze odpowiedniej diety dla dzieci jest odpowiednie dobranie składników, tak aby zapewnić w posiłkach bogate źródło witamin i mikroelementów. Obiadki dla dzieci możemy oczywiście kupować w gotowej postaci ale możemy je również przygotowywać sami przestrzegając kilku zasad.

Obiadki dla dzieci. Co dzieci lubią jeść?

Kotlety

Starszym dzieciom możemy podawać kotlety mięsne. Chyba każde dziecko lubi pierś z kurczaka. Możemy je uzupełnić o dodatek sera czy pieczarek. Takie kotlety z chrupiącą panierką to marzenie każdego małego smakosza. Choć dużo lepszym, bo zdrowszym wyjściem będzie obtoczenie kotletów w płatkach owsianych zamiast panierki. Należy jednak pamiętać by młodszym dzieciom nie podawać mięsa smażonego a gotowane. Również starszym należy urozmaicać posiłki i smażone podawać nie za często, gdyż nie mają dobrego wpływu na zdrowie.

Zupy i kremy

Jednym z najpopularniejszych posiłków wśród dzieci są zupy. Gorące są szczególnie mile widziane na stole w zimie i na jesień, kiedy idealnie rozgrzewają. Również latem możemy je spożywać w postaci tzw. chłodników. Warzywa zawarte w zupach są doskonałym źródłem witamin. Dla najmłodszych dzieci często przygotowuje się zupy na bazie marchwi, dyni lub brokułów. Należy pamiętać o odpowiednim zmiksowaniu takich potraw, gdyż nie mogą one jeszcze spożywać dużych fragmentów pokarmu.

Kluski

Najważniejsza cechą klusek powinno być to by były lekkostrawne. Niektóre rodzaje mogą spożywać dzieci już po przekroczeniu dwunastego miesiąca życia. Dla nieco starszych dzieci ważne jest by podawane kluski były atrakcyjne wizualnie. Aby kluski były jeszcze bardziej pożądanym posiłkiem możemy je podawać na słodko, dodając ulubione przez dzieci owoce. Dzieci uwielbiają kluski z białym serem i dodatkiem cukru. Duża popularnością cieszą się także lane kluski na mleku.

Surówki

Dobrym pomysłem jest zaszczepienie w dzieciach jedzenia surówek do obiadów. Są one bogatym źródłem składników mineralnych i witamin. Dzieci uwielbiają lekko słodzone surówki z marchwi i jabłek. Są one doskonałym uzupełnieniem każdego niemal posiłku.

Makarony

Makaron to świetny pomysł na szybki i pożywny posiłek. Możemy go przygotować na dwa sposoby: słony i słodki. Choć wiadomo, że dzieciom najbardziej posmakuje ten słodki. Makaron można podawać z jagodami lub truskawkami i śmietaną z dodatkiem cukru.

Podsumowanie

Jak widać mamy sporo możliwości na przygotowanie zdrowego posiłku dla najmłodszych. Pamiętajmy jednak o odpowiednim dostosowaniu obiadu do wieku dziecka oraz o tym, aby na pierwszym miejscu zawsze stawiać zdrową żywność z warzywami i owocami na pierwszym miejscu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here