Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jest polem dyskusji pomiędzy dietetykami. I choć istnieją miedzy nimi często duże różnice do do kształtu jadłospisu dziecka w tym wieku to jednak istnieje pewna grupa zasad i wytycznych, do do których w zasadzie nie ma wątpliwości. Ciekawy zbiór zasad stworzyło na przykład Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne. Również nasi rodzimy dietetycy mogą coś na ten temat istotnego powiedzieć. Kanon zasad zdrowego żywienia dzieci ma bardzo duże znaczenie. W tym wielu dzieci jeszcze są na etapie kształtowania nawyków żywieniowych. To odpowiedni czas by nauczyć ich kultury zdrowego jedzenia. Jeśli zaniedbamy ten etap rozwoju kulinarnych przyzwyczajeń naszych dzieci, możemy je narazić na otyłości i groźne choroby w wieku dorosłym. W jaki wiec sposób powinniśmy żywić dzieci w wieku przedszkolnym? Zapraszamy do lektury artykułu.

Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym

Na odpowiednie żywienie dzieci w wieku przedszkolnym składa się zbiór zasad i wytycznych, których stosowania pozwoli na ukształtowanie zdrowych nawyków kulinarnych oraz pozwoli uzyskać wysoki poziom kultury żywieniowej. Jakich więc zasad należy przestrzegać?

Przede wszystkim musimy mieć po kontrolą ilość jakość, ilość i pory przyjmowania potraw przez nasze pociechy. Posiłki powinny być niezbyt duże objętościowo ale częste. Zaleca się podawanie 4 lub 5 posiłków dziennie. Przy czym muszą to być dania bogate w witaminy i minerały. Nie warto podawać dzieciom zapychacze. Czipsy, słodycze i inne tego typu przekąski nie dość, że zrujnują zdrowie to jeszcze prowadzą do złych nawyków żywieniowych.

Posiłki powinny być maksymalnie urozmaicone. Należy podawać dziecku produkty zbożowe bogate w witaminę B i błonnik. Z tym ostatnim należy uważać podczas biegunek. Wówczas jego ilość w diecie należy radykalnie ograniczyć.

Dziecko powinno spożywać mleko i przetwory mleczne. Są one źródłem wapnia, a ten jest dziecku niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego i uzębienia. Oczywiście w diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. W przypadku owoców należy uważać aby nie przesadzić, ponieważ zawierają dużą ilość cukrów prostych.

Jeśli chodzi o mięso to najlepiej podawać dziecku drób i ryby. Są to bogate źródła białka. Czerwone mięso z kolei jest dobrym źródłem żelaza. Warto pamiętać by mięso przygotowywać poprzez gotowanie, duszenie lub pieczenie. Odradzamy serwowanie dziecku mięsa smarzonego.

Kultura spożywania posiłków

Warto zadbać o to aby dziecko w wieku przedszkolnym wyrobiło w sobie poczucie estetyki spożywania posiłków. Powinniśmy poczynić starania by każdy posiłek był wydarzeniem w gronie rodzinnym. Można przy okazji zaznajamiać dziecko z zasadami odpowiedniego zachowania przy stole. Warto również uświadamiać dziecko dlaczego jedne produkty są dla niego zdrowe a inne wręcz przeciwnie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here